Airco’s

Wat is een airco?

Een airco is een apparaat dat instaat voor airconditioning, het verbeteren van onder meer de temperatuur, vochtigheid en circulatie van lucht in een ruimte. De bekendste toepassing is het koelen van kamers en gebouwen op warme zomerdagen. Omkeerbare airco’s bieden naast koeling ook de optie om te verwarmen. Een airco bevat een koudemiddel, dat warmte uit de binnenlucht haalt en afgeeft aan de buitenlucht of omgekeerd.

airco

De voordelen van een airco

Net zoals warmtepompen bieden airco’s je verschillende voordelen.

Comfortabel en efficiënt koelen

Moderne airco-units zorgen voor een aangename binnentemperatuur en verbruiken minder energie dan oudere units.

Luchtkwaliteit

Moderne airco’s zijn voorzien van filtersystemen die allergenen en stof uit de lucht halen en zo de luchtkwaliteit verbeteren.

Vochtregulatie

Door de vochtigheid in huis te verminderen, verhogen airco’s het comfort en voorkomen ze schimmelvorming.

Hoeveel kosten airco’s?

De kostprijs van airco’s verschillen sterk, omwille van verschillende factoren. Denk daarbij aan de moeilijkheid van de installatie, het klimaat waarin je leeft en het type, de grootte en de energie-efficiëntie van het apparaat dat je kiest.

Het energieverbruik en airco’s wordt bepaald door het soort systeem dat je kiest, maar ook door de omvang van de ruimte die moet worden gekoeld. Ook de isolatie van het gebouw, het klimaat waarin het gebouw zich bevindt en de efficiëntie van het apparaat heeft een invloed op dit verbruik. 

Verschillende types airco’s

Er zijn allerlei soorten airco’s, elk met hun eigen manier van werken, hun specifieke toepassingen en voordelen. Er is dan ook zeker een toestel dat het antwoord biedt op jouw noden, wensen en vereisten. Bij de keuze hou je rekening met onder meer het klimaat, de grootte van je ruimtes, de beschikbare energiebronnen, je budget en het persoonlijk advies van een ervaren installateur zoals JV Technics.

Draagbare airco’s

Zijn kleinere, vaak verrijdbare eenheden die koelen (en soms verwarmen). Ze zijn vooral handig waar geen permanente installatie mogelijk of nodig is.

VRF/VRV airco’s

Zijn geavanceerde multi-split type systemen (Variable Refrigerant Flow / Variable Refrigerant Volume). Ze verwarmen of koelen grote gebouwen door de stroming van het koelmiddel afhankelijk van de vraag aan te passen.

Omkeerbare Lucht-luchtwarmtepompen

Omkeerbare lucht-luchtwarmtepompen fungeren op warme dagen als airco-units.

Verschil warmtepomp en airco
Airco laten plaatsen

JV Technics, expert in airco’s

Samen met JV Technics maak je van jouw huis een energie-efficiënte en gezonde thuis. We zijn gespecialiseerd in onder meer ventilatie, zonnepanelen en airco’s. Met een persoonlijke aanpak en een uitvoering op maat van jouw vereisten, wensen en noden garanderen we je een zorgeloze installatie. Contacteer ons voor jouw airco.