Zonnepanelen

Bespaar op je energierekening met zonnepanelen

Zonnepanelen, ook wel fotovoltaïsche panelen genoemd, zijn panelen die zonne-energie omzetten in elektriciteit. Ze bestaan uit meerdere zonnecellen die zijn samengevoegd tot één paneel. Die zonnecellen zijn meestal gemaakt van silicium, een halfgeleidend materiaal dat elektriciteit genereert wanneer het wordt blootgesteld aan zonlicht.

Zo wek je zelf energie op en bespaar je aanzienlijk op je elektriciteitsfactuur.

Zonnepanelen laten installeren? JV Technics is jouw rescert gecertificeerde installateur

Energiebesparing zonnepanelen

Hoe werken zonnepanelen?

Absorptie van zonlicht

Wanneer zonlicht op het oppervlak van een zonnepaneel valt, wordt het geabsorbeerd door de zonnecellen. Zonlicht bestaat uit fotonen (lichtdeeltjes) die energie dragen.

Generatie van elektriciteit

De energie van de geabsorbeerde fotonen zorgt ervoor dat elektronen in de zonnecellen worden geactiveerd en in beweging komen. Dit leidt tot de opwekking van een elektrische stroom.

Omzetting elektriciteit

De opgewekte gelijkstroom (DC) wordt vervolgens via bedrading naar een omvormer gestuurd. De omvormer zet de DC elektriciteit om in wisselstroom (AC), die geschikt is voor gebruik in huizen en in het elektriciteitsnet.

Gebruik van elektriciteit

De omgezette AC-elektriciteit gebruik je nu om verlichting en andere elektrische apparaten van stroom te voorzien. Als je zonnepanelen meer elektriciteit genereren dan nodig is, slaat een thuisbatterij de stroom op voor later gebruik.

Soorten zonnepanelen

Soorten zonnepanelen

Monokristallijne zonnepanelen

Deze panelen zijn gemaakt van één enkele kristalstructuur, wat zorgt voor een zeer efficiënt omzettingsproces van zonlicht in elektriciteit. Ze hebben over het algemeen een hogere efficiëntie dan andere typen panelen.

Polykristallijne zonnepanelen

Deze panelen worden gemaakt van meerdere kristallen en zijn meestal iets minder efficiënt dan monokristallijne panelen.

Voordelen van zonnepanelen

Zonnepanelen brengen tal van voordelen met zich mee:

Duurzame energiebron

Zonnepanelen gebruiken zonlicht, een hernieuwbare en onuitputtelijke energiebron. Dit vermindert de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en draagt bij aan een duurzamere energievoorziening.

Vermindering van de elektriciteitsrekening

Zodra zonnepanelen zijn geïnstalleerd, genereren ze gratis elektriciteit zolang de zon schijnt. Dit draagt aanzienlijk bij aan het verlagen van je maandelijkse elektriciteitskosten.

Milieuvriendelijk

Zonne-energieproductie veroorzaakt geen lucht- of watervervuiling en stoot geen broeikasgassen uit, waardoor het een schone energiebron is die bijdraagt aan de vermindering van de klimaatverandering.

Lage operationele kosten

Zonnepanelen hebben over het algemeen weinig onderhoud nodig. Regelmatig reinigen en inspecteren is meestal voldoende om hun efficiëntie te behouden.

Verhoogde woningwaarde

Het installeren van zonnepanelen verhoogt de waarde van je woning.

Lange levensduur

Zonnepanelen hebben doorgaans een levensduur van 25 jaar of meer, waardoor ze een langetermijninvestering zijn.

Zonnepanelen

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Een haalbaarheidsstudie voor zonnepanelen is een belangrijk proces om te weten te komen of het installeren van zonnepanelen een rendabele investering is. Over het algemeen is bijna elk dak geschikt voor zonnepanelen. Uiteraard speelt de oriëntatie van je dak wel een belangrijke rol. Zo is een dak dat veel zonlicht krijgt ideaal, terwijl een schaduwrijk dak minder opbrengt.

Daarnaast is ook de staat van je dak een belangrijke factor. Is er asbest of houtrot aanwezig? Dan moet eerst je dakstructuur aangepakt worden.

Het is ook belangrijk om te analyseren hoeveel zonnepanelen je juist nodig hebt. Hiervoor kijken we naar je jaarlijks verbruik of naar je EPB-verslag. Twijfel je over de hoeveelheid? Plaats er dan liever één extra dan één te weinig.

Hoe bereid ik mijn woning voor op zonnepanelen?

Je moet zelf weinig voorbereiden voor de installatie van je zonnepanelen. Wij analyseren voor jou hoe we de stroom best binnenkrijgen en of je aarding in orde is.

Dit doen we tijdens een plaatsbezoek.

Kostprijs zonnepanelen

Hoeveel kosten zonnepanelen?

De kostprijs van je zonnepanelen is sterk afhankelijk van verschillende factoren:

  • Soort dak: plat dak of zadeldak
  • Panelen: aantal, type, merk en gewenst vermogen
  • Extra opties: bijvoorbeeld optimisers

Hoewel de kostprijs van zonnepanelen de laatste jaren gedaald is, blijft het uiteraard een grote investering. Houd er wel rekening mee dat je je zonnepanelen relatief snel terugverdient. De terugverdientijd berekenen je eenvoudig zelf.

Terugverdientijd zonnepanelen berekenen

  • Aanschafkosten = prijs zonnepanelen – premie
  • Bijvoorbeeld: €8.000 – €750 = €7.250
  • Jaarlijkse besparing = jaarlijkse opbrengst x energieprijs
  • Bijvoorbeeld: 4.200 kWh x €0,42/ kWh = €1.764
  • Terugverdientijd = aanschafkosten/ jaarlijkse besparing
  • Bijvoorbeeld: €7.250/ €1.764 = 4,1

Welk zonnepanelen merk kies ik best?

Er bestaan heel wat verschillende zonnepanelen. Denk bijvoorbeeld aan full black zonnepanelen. Die zijn esthetisch het mooiste als je een hellend dak hebt, maar ook iets duurder. Heb je een plat dak? Dan raden we vaak blauwe panelen aan. Deze zijn esthetisch iets minder sterk, maar wel budgetvriendelijker. Welk merk het meest geschikt is voor jouw situatie, analyseren we graag ter plaatse.

Naast je zonnepanelen is ook je omvormer enorm belangrijk. Een aantal voorname merken zijn SMA, Huawei, Sungrow of Solar Edge. Wederom is het meest geschikte merk afhankelijk van jouw situatie.

Tijdens de analyse letten we op het esthetische aspect, de afmetingen van je dak en het gewenste vermogen.

Zonnepanelen installateur

JV Technics: RESCert gecertificeerde installateaur

Zonnepanelen worden best geplaatst door een professionele RESCert gecertificeerde zonnepanelen installateur. Je bent dan niet enkel zeker van een correcte en doeltreffende installatie, het is ook verplicht voor het verkrijgen van je premie.

Wil je zonnepanelen laten installeren? Contacteer ons dan vrijblijvend. We plannen een afspraak in en komen steeds ter plaatse om de mogelijkheden te bespreken.

Na een plaatsbezoek maken we een legplan op. Na jouw akkoord installeren we jouw zonnepanelen zo snel mogelijk. Zo geniet jij binnen de kortste keren van je eigen opgewekte zonne-energie.

Zonnepanelen laten installeren

Veel gestelde vragen over zonnepanelen

Hoe registreer je zonnepanelen bij Fluvius?

Je zonnepanelen registeren bij Fluvius is enorm eenvoudig. Surf naar deze link: https://www.fluvius.be/nl/blog/zonnepanelen/zonnepanelen-aanmelden/

Hoe reinig je zonnepanelen?

Zonnepanelen reinig je best met osmose. Omwille van veiligheidsredenen schakel je hiervoor best een professional in. JV Technics voert deze werken niet zelf uit, maar onze betrouwbare partner komt graag tot bij jou.

Heb ik ook een omvormer nodig?

Ja, je hebt altijd een omvormer nodig. De opgewekte gelijkstroom (DC) moet namelijk omgezet worden naar wisselstroom AC.

Tip: kies voor een hybride omvormer om verlies van rendement te minimaliseren.

Is een thuisbatterij noodzakelijk?

Nee, een thuisbatterij is niet noodzakelijk. Het is wel sterk aangeraden om een thuisbatterij te plaatsen bij overproductie. Zo gebruik je de opgewekte stroom op het gewenste moment.

Zonnepanelen realisaties door JV-technics

Alle zonnepanelen installaties vanuit Heist-op-den-Berg over heel Vlaanderen