Warmtepompen

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een apparaat dat warmte verplaatst van een bron naar een afgifteplaats. Het maakt daarbij gebruik van een minimum aan energie. Warmtepompen halen warmte uit de lucht, de grond of het grondwater en gebruiken die vervolgens om gebouwen te verwarmen of om warmte aan water te leveren. Warmtepompen onderscheiden we van elkaar naargelang hun werking. Zo zijn er lucht-lucht, lucht-water, water-water en grond-water warmtepompen, afhankelijk van de warmtebron en de afgifte.

werking warmtepomp

De voordelen van een warmtepomp

Warmtepompen worden alsmaar populairder, en met goede redenen.
Het installeren van een warmtepomp biedt je namelijk volgende voordelen:

Energie-efficiëntie

Warmtepompen verplaatsen warmte in plaats van ze te genereren, waardoor ze meestal zuiniger werken dan traditionele verwarmingssystemen.

Kostenbesparing

Dankzij de lagere operationele kosten besparen warmtepompen op lange termijn geld op de energiefactuur.

Duurzaamheid

Warmtepompen verminderen onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en verminderen onze uitstoot van broeikasgassen.

Veelzijdigheid

Met de meeste warmtepompen is het mogelijk om zowel te verwarmen als te koelen, zodat je er het hele jaar rond gebruik van maakt.

Veiligheid

Er is geen risico op koolmonoxidevergiftiging of explosies, want warmtepompen werken niet op verbranding.

Lange levensduur

Warmtepompen gaan over het algemeen langer mee dan traditionele verwarmingssystemen.

warmtepompen

Zo werkt een warmtepomp

Een warmtepomp pompt een koelmiddel rond in een gesloten circuit. Dat koelmiddel neemt warmte op uit de buitenlucht, grond of water. De warmte verdampt en wordt door een compressor naar een condensor vervoerd. Vervolgens wordt de warmte afgegeven aan het verwarmingssysteem van het gebouw. Wanneer het koelmiddel zijn warmte afgeeft, condenseert het en wordt het opnieuw vloeibaar. Zo slaagt een warmtepomp erin om toch warmte uit een relatief koude omgeving te halen.

Warmtepompen hebben elektriciteit nodig om de compressor, condensor en andere onderdelen aan te drijven. Maar de energie die ze in de vorm van warmte verplaatsen, is veel groter. Dat maakt warmtepompen een energie-efficiënte optie voor verwarming en, in sommige gevallen, koeling van gebouwen. Warmtepompsystemen zijn niet alleen geschikt voor verwarming en koeling van ruimtes, maar ook voor de verwarming van sanitair water.

Overtuigd van de werking en voordelen van een warmtepomp? Contacteer JV Technics om samen de mogelijkheden voor jouw woning of gebouw te bekijken.

Verschillende types warmtepompen en airco’s

Afhankelijk van hun werking onderscheiden we uiteenlopende soorten warmtepompen. Ze hebben elk hun eigen specifieke toepassingen en voordelen. Je bent dan ook zeker dat er altijd een toestel is dat het antwoord biedt op jouw wensen, noden en vereisten. Bij de keuze hou je rekening met onder meer het klimaat, de grootte van je ruimtes, de beschikbare energiebronnen, je budget en het persoonlijk advies van een ervaren installateur zoals JV Technics.

Lucht-luchtwarmtepompen

Halen warmte uit de buitenlucht en geven die af aan de lucht binnen. Omkeerbare lucht-luchtwarmtepompen fungeren op warme dagen als airco-units.

Lucht-waterwarmtepompen

Onttrekken warmte aan de buitenlucht en gebruiken die om water te verwarmen, bijvoorbeeld in het verwarmingssysteem of kraanwater.

Water-waterwarmtepompen

Brengen warmte uit oppervlakte- of grondwater over naar een verwarmingssysteem voor een gebouw. Ze zijn zeer efficiënt, maar je bent afhankelijk van de nabijheid van een geschikte waterbron.

Grond-waterwarmtepompen

Of geothermische warmtepompen gebruiken de aarde als bron of afgifteplaats voor warmte, al naargelang het seizoen. Ze zijn extreem efficiënt, maar de installatie van een grondwarmtewisselaar is wel kostelijk.

Hybride warmtepompen

Combineren de warmtepomptechnologie met een andere energiebron, zoals een gasboiler. Ze schakelen automatisch, afhankelijk van wat het meest (kosten)efficiënt is.

Verschillen tussen warmtepompen en airco’s

Airco’s zijn een specifiek type warmtepompen, namelijk lucht-luchtwarmtepompen. Er zijn dan ook gelijkenissen, maar ook duidelijke verschillen tussen warmtepompen en airco’s.

Beide apparaten werken volgens hetzelfde principe van warmteoverdracht. Warmtepompen geven die warmte af aan het bestaande afgiftesysteem, bijvoorbeeld het water in de buizen van je vloerverwarming. Ze zijn dan ook geschikt als hoofdverwarming.

Om met een airco verschillende ruimtes te verkoelen of verwarmen, heb je voor iedere kamer een toestel nodig. Warmtepompen zijn wel geschikt om de temperatuur in je hele woning aan te passen. Dat betekent wel dat een warmtepomp duurder is in aanschaf dan een airco.

Verschil-warmtepomp-en-airco

Hoeveel kosten warmtepompen?

De kosten van warmtepompen lopen sterk uiteen omdat ze afhankelijk zijn van heel wat verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan de complexiteit van de installatie, het klimaat waarin je woont en het type, de grootte en de energie-efficiëntie van het apparaat dat je kiest.

Hou er verder rekening mee dat warmtepompen zichzelf terugverdienen dankzij hun lager energieverbruik dan traditionele verwarmingssystemen. Het energieverbruik van warmtepompen en airco’s wordt bepaald door onder meer het type systeem, de grootte van de ruimte die moet worden verwarmd of gekoeld, de isolatie van het gebouw, het klimaat waarin het gebouw zich bevindt en de efficiëntie van het apparaat.

Combinatie met zonnepanelen

Combinatie met zonnepanelen

Warmtepompen zijn energie-efficiënte verwarmingssystemen. Je verlaagt je kosten en verhoogt je rendement nog verder door ze te combineren zonnepanelen, al dan niet samen met een thuisbatterij. Zo gebruik je de duurzame energieopwekking van je zonnepanelen om de elektriciteit te leveren voor de werking van je warmtepomp of airco. Dat is een ideale manier om je ecologische voetafdruk te minimaliseren en je energiekosten te verminderen. Contacteer JV Technics om de mogelijkheden voor jouw woning of gebouw samen te overlopen.

JV Technics, expert in warmtepompen

Samen met JV Technics maak je van jouw huis een energie-efficiënte en gezonde thuis. We zijn gespecialiseerd in onder meer ventilatie, zonnepanelen en warmtepompen. Met een persoonlijke aanpak en een uitvoering op maat van jouw vereisten, wensen en noden garanderen we je een zorgeloze installatie. Contacteer ons voor jouw warmtepomp.

Ventilatie laten plaatsen