Thuisbatterijen

Wat is een thuisbatterij?

Een thuisbatterij is een apparaat dat is ontworpen om elektrische energie op te slaan om later te verbruiken. Meestal gaat het om de overproductie van zonnepanelen, maar het is ook mogelijk om energie van het net op te slaan. Deze energie gebruik je wanneer je energievraag hoog is of wanneer je zonnepanelen niet actief zijn.

Enkele voorbeelden:

  • Je zonnepanelen liggen richting het zuiden. s’ Ochtends en ’s avonds schijnt er geen zon op je dak. Met een thuisbatterij gebruik je de energie die ’s middags is opgewekt op het gewenste tijdstip. Zo maak je toch gebruik van zonne-energie, zelfs als de zon niet schijnt.
  • De energieprijs daalt tijdelijk, bijvoorbeeld ‘s nachts. Je slaat elektriciteit van het net op in je thuisbatterij om ze later te gebruiken als de prijs terug stijgt.
  • Je zonnepanelen produceren meer energie dan je op dit moment nodig hebt. De overproductie wordt opgeslagen in je thuisbatterij in plaats van ze terug naar het net te sturen.

Met andere woorden: een thuisbatterij zorgt ervoor dat je op een zo goedkoop mogelijke manier energie gebruikt op het gewenste moment.

Voordelen van een thuisbatterij

Energieonafhankelijk

Met een thuisbatterij sla je je eigen opgewekte elektriciteit op en gebruik je ze wanneer het echt nodig is. Hierdoor ben je minder afhankelijk van het elektriciteitsnet tijdens stroomuitval of piekuren.

Optimalisatie energieproductie

Thuisbatterijen stellen je in staat om overtollige energie die je zonnepanelen opwekken op te slaan voor gebruik op momenten dat de productie laag is.

Financiële besparingen

Door gebruik te maken van opgeslagen elektriciteit wanneer de elektriciteitsprijzen hoog zijn, en de batterij op te laden wanneer de prijzen laag zijn, verlaag je je energiekosten aanzienlijk.

Grid-stabilisatie

Thuisbatterijen helpen ook bij het stabiliseren van het elektriciteitsnet door pieken en dalen in de vraag op te vangen. Dit helpt om het netwerk efficiënter te laten werken en overbelasting te voorkomen.

Enphase batterij

Soorten thuisbatterijen

Lithium-ion thuisbatterijen zijn een van de meest voorkomende en populaire soorten batterijen die worden gebruikt voor energieopslag in huishoudens. Ze zijn gebaseerd op dezelfde technologie als de batterijen in mobiele telefoons, laptops en elektrische voertuigen, maar zijn groter en ontworpen om veel meer energie op te slaan. Hier zijn enkele belangrijke aspecten van lithium-ion thuisbatterijen:

  • Hoge energiedichtheid
  • Lange levensduur
  • Onderhoudsvrij

Naast lithium-ion batterijen zijn ook zout-waterbatterijen geschikt als thuisbatterij. Deze zijn wel een stuk duurder en groter. Als laatste worden ook loodzuurbatterijen gebruikt als thuisbatterij. Maar deze hebben niet zo’n lange levensduur en zijn loodzwaar.

Daarom raden we bij JV Technics altijd een lithium-ion thuisbatterij aan.

Waarop moet je letten bij de aankoop van een thuisbatterij?

Bij de aankoop van een thuisbatterij zijn er verschillende belangrijke factoren waarmee je best rekening houdt. Zo zorg je ervoor dat het systeem aan je behoeften voldoet.

  • Levensduur en garantie: let op de verwachte levensduur van de batterij en de garantie die de fabrikant je biedt. Een langere levensduur en een uitgebreide garantie verminderen de totale kosten.
  • Capaciteit: de capaciteit van de thuisbatterij bepaalt hoeveel energie ze opslaat. Houd rekening met je dagelijkse energieverbruik en de hoeveelheid energie die je wilt opslaan voor toekomstig gebruik.
  • Reputatie van de fabrikant: kies een gerenommeerde fabrikant met een goede en betrouwbare reputatie. Koop niet zomaar eender welke thuisbatterij op het internet.

Tijdens een kennismakingsgesprek bespreken we jouw wensen en noden. Op basis daarvan raden we jou de meest geschikte thuisbatterij aan.

Hoe werkt een thuisbatterij?

Een thuisbatterij werkt door elektrische energie op te slaan die wordt gegenereerd door je zonnepanalen of het elektriciteitsnet. Deze opgeslagen energie is later beschikbaar voor gebruik wanneer dat nodig is.

1. Opladen

De thuisbatterij laadt op wanneer er een overschot aan elektriciteit beschikbaar is. Dit gebeurt wanneer zonnepanelen meer elektriciteit genereren dan je huishouden op dat moment verbruikt, of wanneer de elektriciteitskosten laag zijn (bijvoorbeeld ’s nachts). De elektriciteit wordt omgezet in chemische energie en opgeslagen in de batterij.

2. Energieopslag

De opgeslagen elektriciteit wordt in de batterij vastgehouden totdat je besluit deze te gebruiken. Tijdens deze opslagperiode opgeslagen in de batterijcellen, meestal in de vorm van lithium-ionchemie.

3. Ontladen

Wanneer je elektriciteit nodig hebt, wordt de thuisbatterij ontladen. Dit gebeurt wanneer de vraag naar elektriciteit in je huis groter is dan wat er op dat moment wordt geproduceerd door je zonnepanelen of wanneer je stroom nodig hebt tijdens een stroomuitval. De batterij levert elektriciteit aan je huis.

4. Beheer van energiestromen

Een beheersysteem, dat vaak deel uitmaakt van de thuisbatterij, regelt het opladen en ontladen van de batterij. Dit systeem bewaakt de energiebehoeften van je huis en de beschikbaarheid van elektriciteit van je bronnen (zoals zonnepanelen). Het bepaalt wanneer het de batterij moet opladen of ontladen om aan je energiebehoeften te voldoen.

5. Netkoppeling

De meeste thuisbatterijsystemen zijn gekoppeld aan het elektriciteitsnet. Dit maakt het mogelijk om elektriciteit van het net te halen als dat nodig is, bijvoorbeeld wanneer de batterij volledig leeg is of wanneer de energiebehoefte erg hoog is. Het maakt ook netinjectie mogelijk wanneer je zonnepanelen meer elektriciteit genereren dan je nodig hebt.

Solar Edge batterij 2

Hoeveel kost een thuisbatterij?

De kostprijs van je thuisbatterij is afhankelijk van verschillende factoren. Denk aan de capaciteit van de batterij, het merk, het model en de installatiekosten. Een thuisbatterij is dan misschien wel een grote investering, je geniet ook van een snelle terugverdientijd.

Thuisbatterij laten installeren

JV Technics: jouw expert in gezonde, energie-efficiënte woningen

Een thuisbatterij laten installeren om je woning energie-efficiënter te maken? JV Technics komt graag bij je langs voor een uitgebreide analyse. Op basis daarvan raden we je de meest geschikte thuisbatterij aan.

  • Een persoonlijke aanpak voor een optimale en zorgeloze installatie
  • Niet gebonden aan één merk, wél een uitvoering op maat van je project
  • Overleg met andere aannemers, techniekers en architecten
  • Uitleg en advies over je installatie

 

Thuisbatterij laten plaatsen