Ventilatie

Waarom ventilatie in huis?

Ben je aan het overwegen om ventilatie te plaatsen in je huis? Dat is een slimme zet. Want goede luchtkwaliteit en een gezond binnenklimaat dragen bij tot jouw gezondheid en die van je woning. Omdat we door de jaren heen steeds meer luchtdicht zijn gaan bouwen, volstaat het openen van een raam of deur niet meer. Als je onzuivere lucht wil afvoeren en zuivere lucht wil aanvoeren, heb je ventilatie nodig.

Naast het afvoeren van vervuilende componenten, verwijdert ventilatie ook geur en vocht. Het is een ingrijpende techniek die de nodige vakmensen vereist op het juiste moment in je bouwproces.

Een goede na-service zorgt voor de optimale werking en lange levensduur van je ventilatie.

Waarom ventilatie in huis

Soorten ventilatiesystemen

Ventilatiesysteem A

Ventilatiesysteem A

Natuurlijke luchtaanvoer en luchtafvoer

Bij een ventilatiesysteem A gebeurt de verluchting op natuurlijke wijze via ingebouwde ventilatieroosters.

Ventilatiesysteem B

Ventilatiesysteem B

Natuurlijke luchtafvoer en mechanische luchttoevoer

Is er teveel omgevingslawaai, zijn er geen ramen of zit je ingesloten? Dan kan je verse lucht mechanisch laten aanvoeren.

Ventilatiesysteem C

Ventilatiesysteem C

Natuurlijke luchttoevoer en machine luchtafvoer

De vochtige en vervuilde lucht wordt afgevoerd via luchtkanalen in vochtige en soms ook droge ruimtes. Een ventilatiesysteem C regelt zichzelf met behulp van sensoren.

Ventialtiesysteem D

Ventilatiesysteem D

Mechanische luchtafvoer en toevoer

Een ventilatiesysteem D is een volledig gesloten systeem. Je warmte wordt gerecupereerd.

Voordelen van ventilatie

Voordelen van ventilatie

 • Gezonde binnenlucht is goed voor de gezondheid van de bewoners (afvoer van schadelijke stoffen) en het gebouw (vermijden van schimmels).
 • Je huis blijft vrij van ongedierte zoals de huisstofmijt.
 • Je voorkomt allergische reacties en verlies van concentratie.
 • Een betere nachtrust heeft invloed op je mentale gezondheid en je fysiek welbevinden.

Bij een correct uitgevoerde installatie bespaar je energie. Met een WTW hoef je geen ramen en deuren te openen met energieverlies als gevolg.

Wanneer moet je ventilatie plaatsen?

Sinds 2006 is het plaatsen van ventilatie verplicht voor nieuwbouwwoningen. De EPB-regelgeving verplicht dit om het energieverbruik van gebouwen te beperken en de woningen goed te ventileren.

Ook bij ingrijpende renovaties moet aan de ventilatie eisen worden voldaan.

In heel wat niet-residentiële sectoren wordt het CO2 niveau gemeten en wordt dit onder controle gehouden door een goed uitgewerkt systeem.

 

Wat zijn de gevolgen van slechte ventilatie?

Gemiddeld zit je 90% van je tijd thuis tussen vier muren. Zuivere lucht is dus van groot belang. Een slecht uitgewerkt of niet correct geplaatst ventilatiesysteem heeft veel negatieve gevolgen:

 • Er is een verhoogd risico op geluid of slijtage van de unit
 • Onvoldoende ventilatie heeft een negatieve invloed op jouw gezondheid en die van je woning
 • Vocht, geurtjes en CO2 blijven hangen in je woning met schimmels en beschadigingen aan pleister- en schrijnwerk tot gevolg
Wanneer ventilatie plaatsen
Hoe bereken je je ventilatie

Hoe bereken je je ventilatie?

In het kader van de EPB-regelgeving wordt een minimaal debiet geëist, de “nominale stand” per ruimte waarmee je 3,6 m³ lucht per uur, per vierkante meter vloeroppervlak, kan toevoeren of afvoeren.

Het ontwerpdebiet is gelijk aan het nominale debiet, maar mag hoger genomen worden voor bijvoorbeeld extra comfort.

Mechanische toe- en/of afvoerdebieten (systemen B,C,D) worden gemeten en uitgedrukt in m³/h.

Het niet voldoen aan de wettelijke ventilatie-eisen (conform de EPB-regelgeving) kan door het VEA (Vlaams Energieagentschap) beboet worden met een bedrag van € 4,00 per m³/u die niet wordt aangevoerd, toegevoerd of doorstroomt.

Prijzen ventilatie

Voor het berekenen van de kostprijs van je ventilatie, wordt er een legplan en een materialenlijst op maat opgemaakt. Daar komt ook nog de kostprijs van de installatie bij. Contacteer ons voor een offerte op maat.

Ventilatiesystemen

Centraal systeem

Bij een centraal ventilatiesysteem wordt op een centrale plaats een ventilatie unit of motor voorzien. Deze is verbonden met je verschillende ruimtes door een kanalennetwerk.

Voordelen zijn dat de unit uit het zicht wordt geplaatst, plaats in de ruimtes zelf wordt bespaard en er minder kans is op geluid van een draaiende motor.

Decentraal systeem

Bij een decentraal ventilatiesysteem wordt er een aparte motor in elke ruimte geplaatst. Dit kan zowel voor een systeem C (enkel afvoer) als voor een systeem D (aan- en afvoer met warmteterugwinning)

Vooral bij renovaties of afgewerkte woningen kan dit een oplossing bieden om één of meerdere ruimtes te ventileren.

Natuurlijke toevoer van lucht

Door middel van regelbare toevoeropeningen (bijv. raamroosters bij een systeem C) wordt lucht in de woning getrokken.

Enkele aandachtspunten:

 • Regelbaar
 • Correct gedimensioneerd
 • Let op tocht
 • Inbraak- en insectenwerend
 • Regendicht

In welke ruimtes kan je ventilatie plaatsen?

Droge ruimtes moeten voorzien worden van een toevoer aan verse lucht. Ofwel via een raamrooster, rooster in de buitenmuur of via een mechanische toevoer

Vochtige ruimtes moeten voorzien worden van een afvoer.

Doorstroomopeningen (Bijv. een spleet onder een deur) zorgen ervoor dat lucht uit een droge ruimte, naar vochtige ruimtes kan stromen. Ze dienen correct gedimensioneerd te zijn zoals omschreven in het EPB-verslag.

Woningventilatie

De aandachtspunten voor woningventilatie of residentiële ventilatie zijn samengevoegd in de STS p73-1. Dit geeft aanbevelingen en te volgen richtlijnen op welke manier de installatie moet uitgevoerd worden.

Ventilatie is verplicht vanaf 2006. Uit de praktijk is gebleken dat veel installaties niet voldeden. Daarom werd vanaf 2016 een nieuwe regelgeving opgesteld om deze installaties te keuren.

Slaapkamer ventilatie

In slaapkamers is het belangrijk om verse lucht toe te voeren (mechanisch of met roosters) en onzuivere lucht af te voeren. Een niet verluchte slaapkamer leidt tot een te hoog vochtgehalte, te veel CO2 en een gebrek aan verse zuurstofrijke lucht.

Studies tonen aan dat wie vaak te weinig of slecht slaapt, meer kans loopt op infecties en sneller ziek wordt.

Badkamerventilatie

In een badkamer ontstaat vaak het meeste vocht. Daarom is het belangrijk om hier een goede afvoer van de lucht te voorzien. Deze wordt het beste geplaatst nabij een douche, maar bij voorkeur niet in de douche zelf. De luchtafvoer kan immers een koud gevoel geven bij een slechte plaatsing.

Aangezien warme/vochtige lucht stijgt, wordt de afvoer bij voorkeur aan het plafond of op een minimale hoogte van 1m80 geplaatst.
Bij renovaties of kleine uitbreidingen kan een decentrale ventilatie geplaatst worden met een vocht- en/of lichtsensor.

Toiletventilatie

Een goede afvoer van vervuilde lucht zorgt ervoor dat in deze kleinere ruimte de luchtkwaliteit optimaal blijft. Voor het toilet is een minimaal debiet van 25m³/h nodig.

Sommige systemen hebben een VOC sensor, wat staat voor vluchtige organische componenten en gaan de afvoer laten toenemen bij een verhoogde detectie.

Ventilatie onderhouden

Ventilatie onderhouden

De levensduur en goede werking van je ventilatie worden gegarandeerd door een regelmatig en grondig onderhoud. Zowel het reinigen van de unit en de leidingen als het vervangen van de filters zijn belangrijk voor de luchtkwaliteit van je woning.

We raden aan om minstens na drie maanden de filters te reinigen en na negen maanden tot één jaar te vervangen.

Is je installatie nog nooit nagekeken? Laat dit dan zo snel mogelijk doen. Toestellen die geen regelmatig onderhoud krijgen gaan sneller stuk en verbruiken meer. Vocht gaat niet meer goed uit je badkamer, slechte geuren blijven in je woning hangen en je luchtkwaliteit gaat achteruit. Dat heeft een grote impact op jouw gezondheid en die van je woning.

Een professioneel onderhoud van je ventilatiesysteem is niet verplicht, maar wel sterk aangeraden.

Ventilatie laten plaatsen

Ventilatie plaatsen lijkt eenvoudig, maar uit studies is duidelijk gebleken dat het snel mis gaat. Materiaalkennis is uiterst belangrijk. Niet alleen de juiste componenten maken de installatie waardig, maar ook de juiste plaatsing. Hierbij wordt vooraf een duidelijke studie uitgevoerd van het gebouw. Op basis van de wensen en de mogelijkheden wordt een legplan of ventilatievoorontwerp opgesteld.

Men dient eveneens rekening te houden met andere technieken en de wensen van de klant.

Na een correcte plaatsing is het belangrijk om de installatie op een juiste manier op te starten en de klant te informeren over de werking en het onderhoud.

Ventilatie zelf plaatsen

Ben je bereid om zelf aan de slag te gaan en tijd te investeren in je ventilatie? Met behulp van onze kennis, stellen wij onze ervaring ook ten dienste van de zelfbouwers. We werken een materialenlijst en legplan uit en zorgen voor de nodige begeleiding op de werf.

Contacteer ons voor meer informatie.

Ventilatie laten plaatsen

Waarom kiezen voor ventilatie van JV Technics?

Controle, advies & problem solving

Bij JV Technics maken we een uitgebreide analyse van je bouwplan. Daarna werken we een voorstel uit dat aangepast is aan de indeling van je woning.

In een persoonlijk gesprek overlopen we de posities van je ventielen, de plaats van je unit en de leidingen. Je ontvangt een offerte op maat, waarbij we de nadruk leggen op het beste tracé van je ventilatiekanalen.

Samen met jou kiezen we het type ventiel en de dak- en muurdoorvoeren.

Na de installatie en het inregelen ervan, stellen wij onmiddellijk het ventilatieverslag op.

We voorzien daarnaast voldoende tijd om het gebruik en het onderhoud van je installatie toe te lichten. Zo weet jij waarvoor je ventilatiesysteem staat en geniet je nog jaren zorgeloos van een gezond binnenklimaat.

 • Een persoonlijke aanpak voor een optimaal en zorgeloos ventilatiesysteem
 • Niet gebonden aan één merk, wél een uitvoering op maat van je project
 • Overleg met andere aannemers, techniekers en architecten
 • Uitleg en advies over je installatie
 • Inregelen van de installatie en opstellen van het ventilatieverslag in één adem

We zijn zeer tevreden over de communicatie. JVT is steeds bereikbaar en komt de gemaakte afspraken telkens na

E.B. te Putte

Wij verwijzen onze klanten door naar JV Technics omdat we overtuigd zijn van hun expertise en weten dat ze in goede handen zijn.

C.B. te Haacht

JV Technics denkt mee over de volledige uitvoering. Ze hebben oog voor alle technieken en beperken zich niet enkel tot hun deel van het geheel.

G.M. te Herentals

Ventilatie realisaties door JV Technics

Alle ventilatie installaties vanuit Heist-op-den-Berg over heel Vlaanderen

Realisatie ventilatie
Ventilatie realisatie
Ventilatie realisatie JVtechnics

Veel gestelde vragen over ventilatie

Wat is het verschil tussen ventilatiesysteem C en d?

Zowel een systeem C als een systeem D hebben voor- en nadelen

Meest voorkomende (nieuwbouw/ingrijpende energetische verbouwingen):

 

  SYSTEEM C SYSTEEM D
+ Compactere installatie / minder kanalen

Warmterecuperatie (inkomende lucht wordt verwarmd door de afgevoerde lucht) = besparing op energie

 

+ (Soms) goedkoper in aankoop Lucht wordt vaak beter gefilterd
+ Minder onderhoud nodig  
     
geen warmterecuperatie Meer onderhoud
koude lucht, geur en geluid via raamroosters
(kan voorkomen worden mits extra investeringen)
Grotere uitvoering, unit en meer kanalen. Grotere impact op de woning
  Droge lucht (vooral in de winter)
Welke ventilatie bij renovatie?

Bij een bestaande woning vraagt het inpassen van een ventilatiesysteem en het uitwerken van een legplan, een grondige studie en voorbereiding.
Dit wordt enerzijds bepaald door het type (systeem C of D) / centraal of decentraal en anderzijds door de indeling van je woning. Meestal is een decentraal systeem of een systeem C de meest praktische oplossing.

Daarom komen we altijd ter plaatse om je mogelijkheden te bekijken en om je hierover te informeren.

Nadien maken we een voorstel (indien mogelijk) voor het legplan en de bijhorende installatiematerialen.

De kostprijs ligt meestal hoger dan bij een nieuwbouw, maar ook dat is afhankelijk van de wensen en de uitvoering.

Welke ventilatie bij nieuwbouw?

De EPB schrijft de regels voor bij nieuwbouwen. Vaak scoort een systeem D het best, doch valt een systeem C+ soms nog binnen de mate van het mogelijke.

Wij zijn echter een grote voorstander van de D-systemen omwille van de warmteterugwinning.

Hierbij wordt de aangevoerde lucht over een warmtewisselaar geleid. Zo wordt deze lucht opgeward door in contact te komen met de lucht die uit de woning wordt gevoerd.

Wat is het verschil tussen ventilatie en airco?

Een ventilatie is geen airco. Er bestaan systemen en uitbreidingen op installaties (zowel bestaande als nieuwe) waarbij de lucht van de ventilatie gekoeld kan ingeblazen worden. Dit is echter niet te vergelijken met een airco. Een D-systeem is wel voorzien van een bypass, waarbij in de zomer, koelere nachtlucht rechtstreeks in de woning wordt geblazen.

Wat is de impact van ventilatie op mijn EPB?

Een meer energetisch systeem heeft een gunstiger effect op het E-peil van de woning. Zo wordt de mate van de warmteterugwinning uitgedrukt in een bepaald percentage. Hoe beter de gekozen unit scoort op het terugwinnen van de warmte, hoe gunstiger dit is voor het E-peil van de woning. Daarom scoort een systeem D vaak beter. Bij de keuze speelt natuurlijk ook het verbruik van de unit een rol. Tot slot is het belangrijk om de installatie in balans te regelen.

Krijg je een premie voor ventilatie?

Voor de installatie van een ventilatiesysteem bestaat geen afzonderlijke premie. De investering telt wel mee voor de totaalrenovatiebonus. Wie investeert in drie of meer energiebesparende maatregelen, komt in aanmerking. Hoe meer investeringen je combineert, hoe hoger je bonus wordt.