Ventilatie
Kies voor een verhoogd wooncomfort
Goede luchtkwaliteit en een gezond binnenklimaat dragen bij tot jouw gezondheid en die van je medebewoners. Door de jaren heen hebben we meer luchtdicht gebouwd. Daarom volstaat het niet meer om enkel een raam of deur te openen. Voor het afvoeren van vervuilde lucht en het aanvoeren van zuivere lucht heb je ventilatie nodig. Bovendien verwijdert jouw ventilatiesysteem nare geuren en vocht afkomstig van ademen, koken of douchen.
Reken voor het installeren van jouw ventilatie op de expertise en ervaring van JV Technics. Wij voorzien jouw woning van het juiste systeem, afhankelijk van jouw budget en mogelijkheden. Ontdek hieronder de verschillende soorten ventilatiesystemen en wat de voordelen zijn van elk type.
Vragen over jouw ventilatiesysteem? Neem contact op met JV Technics, wij staan voor je klaar.
De voordelen van ventilatie in je woning
Laat ventilatie plaatsen in je woning en optimaliseer je binnenklimaat. Ontdek alle troeven van goed verluchte kamers.
- Je vermijdt een te hoge luchtvochtigheid van je binnenruimtes.
- Je huis blijft vrij van schimmels en ongedierte zoals huisstofmijt.
- Een optimaal binnenklimaat zorgt voor een verhoogde concentratie en verbeterde nachtrust.
- In combinatie met een warmteterugwinningsysteem (WTW) recupereer je de afgevoerde warmte. Hierdoor geniet je van een verhoogd rendement en een lager energiefactuur.
Er bestaat een geschikte ventilatie voor elk budget en type woning.
Wanneer kies je voor een ventilatiesysteem?
Ventileren is het verversen van de lucht van je binnenruimtes. Gemiddeld spendeer je 90% van je tijd thuis tussen vier muren. Zuivere lucht is dus van groot belang.
De overheid stelde een energieprestatieregelgeving op. Om aan deze eisen te voorzien, dien je ventilatie te plaatsen in je nieuwbouwproject. Maar ook bij ingrijpende energetische renovaties en laat je een ventilatiesysteem installeren.
Soorten ventilatiesystemen
De soorten ventilatiesystemen
Elke woning is uniek. Net daarom bestaan er verschillende types ventilatie, elk met hun eigen toepassingen en voor- en nadelen.
- Natuurlijke toevoer van lucht: je voert propere lucht aan via raamroosters. Dit systeem type A maakt geen gebruik van mechanische technieken. Door de opkomst van perfect geïsoleerde woningen is deze manier van ventileren voorbijgestreefd.
- Centraal ventilatiesysteem: de centrale ventilatie-unit of -motor voorziet jouw kamers via een kanalennetwerk van gezonde lucht. Je bespaart essentiële ruimte en hebt weinig last van geluidsoverlast. Beschikbare types zijn ventilatiesysteem B, C of D.
- Decentraal ventilatiesysteem: bij dit systeem plaats je in elke ruimte een aparte motor. Dit type ventilatie is mogelijk bij een ventilatiesysteem C en ventilatiesysteem D. Ideale oplossing bij renovaties of reeds afgewerkte woningen.
Soorten ventilatiesystemen
Ventilatiesysteem A
Natuurlijke luchtaanvoer en luchtafvoer
Bij een ventilatiesysteem A gebeurt de verluchting op natuurlijke wijze via ingebouwde ventilatieroosters.
Ventilatiesysteem B
Natuurlijke luchtafvoer en mechanische luchttoevoer
Is er teveel omgevingslawaai, zijn er geen ramen of zit je ingesloten? Dan kan je verse lucht mechanisch laten aanvoeren via ventilatiesysteem B.
Ventilatiesysteem C
Natuurlijke luchttoevoer en mechanische luchtafvoer
De vochtige en vervuilde lucht wordt afgevoerd via luchtkanalen in vochtige en soms ook droge ruimtes. Een ventilatiesysteem C regelt zichzelf met behulp van sensoren.
Ventilatiesysteem D
Mechanische luchtafvoer en toevoer
Een ventilatiesysteem D is een volledig gesloten systeem. Je warmte wordt gerecupereerd.
De juiste capaciteit van jouw ventilatiesysteem
De debieten van je ventilatiecapaciteit druk je uit in dm³/s of m³/h. Elke ruimte heeft een andere ventilatienorm, afhankelijk van de hoeveelheid vocht. Die van je woon- en slaapkamer ligt bijvoorbeeld lager dan die van je keuken, badkamer of toilet.
De EPB-regelgeving eist een minimaal debiet, ofwel nominale stand, van 3,6m³ per uur, per vierkante meter vloeroppervlak. Voldoet jouw ventilatiesysteem niet aan deze eisen, dan ontvang je mogelijk een boete van het Vlaams Energieagentschap (VEA).
Vragen over de ventilatiecapaciteit van jouw systeem en binnenruimtes? Neem contact op met JV Technics. Wij bieden je professioneel advies over het installeren van de juiste ventilatie.
Ventilatie onderhouden
De leidingen en filters van jouw ventilatie voeren dagelijks heel wat vervuilde deeltjes af. Deze nestelen zich in je luchtkanalen. Hierdoor gaat de werking van je systeem op lange termijn achteruit. Verleng de levensduur en werking van je ventilatie door regelmatig een onderhoud in te plannen.
Een professioneel onderhoud van je ventilatiesysteem is niet verplicht, maar wel sterk aangeraden. Vervang de filters van je systeem D na 6 maanden tot maximaal 1 jaar. Laat de unit van je systeem jaarlijks onderhouden. Voor het reinigen van je ventilatie schakel je best een expert in zoals JV Technics.
Reken op JV Technics voor de installatie van jouw ventilatie
Laat je voor het plaatsen ervan bijstaan door JV Technics, jouw professionele installateur van ventilatie.
- We maken een uitgebreide analyse op van je bestaande woning. Of bekijken de bouwplannen van je nieuwbouwwoning. Op basis van deze gegevens stellen we de meest geschikte ventilatie voor.
- Je ontvangt jouw persoonlijke offerte.
- We stellen jouw ventilatievoorontwerp (VVO)
- Na de installatie voorzien wij het ventilatieprestatieverslag (VPV).
- We regelen je systeem in.
- Vragen tijdens de installatie van je ventilatiesysteem? Wij beantwoorden ze met plezier.
Veel gestelde vragen over ventilatie
Wat is de beste ventilatie voor mijn woning?
Het type ventilatie dat het best past bij jouw woning, is afhankelijk van een aantal factoren. Denk aan de huidige staat van je renovatieproject, van de beschikbare ruimtes en je budget. Of bekijk welk ventilatiesysteem jouw nieuwbouwwoning het best verlucht. Houd rekening met je levensstijl en comforteisen.
Ontdek de verschillende types ventilatiesystemen:
Ventilatie type A: natuurlijke luchtaanvoer en -afvoer
Ventilatie type B: natuurlijke luchtafvoer, mechanische luchttoevoer
Ventilatie type C: natuurlijke luchttoevoer en mechanische luchtafvoer
Ventilatie type D: mechanische luchtafvoer en luchttoevoer
Laat je bij je aankoop begeleiden door JV Technics. Neem contact op.
Welke ventilatie kies ik bij nieuwbouw?
Elke nieuwbouwwoning dient te voldoen aan de opgelegde normen voor Energieprestatie en Binnenklimaat (EPB). Je ventilatiesysteem moet 3.6m³ lucht per uur per vierkante meter kunnen toe-of afvoeren. Om deze capaciteit te kunnen garanderen, kies je best voor een mechanische ventilatie C of D. Deze systemen zorgen voor innovatieve en energiezuinige ventilatie.
Ontdek de verschillende types ventilatiesystemen:
Ventilatie type A: natuurlijke luchtaanvoer en -afvoer
Ventilatie type B: natuurlijke luchtafvoer, mechanische luchttoevoer
Ventilatie type C: natuurlijke luchttoevoer en mechanische luchtafvoer
Ventilatie type D: mechanische luchtafvoer en luchttoevoer
Laat je bij je aankoop begeleiden door JV Technics. Neem contact op.
In welke ruimtes plaats ik ventilatie?
Het is aangeraden om zowel in droge als natte ruimtes een ventilatiesysteem te installeren.
Droge ruimtes zijn je slaapkamer, woonkamer en bureau. Een optimaal en gezond binnenklimaat geeft je meer energie en verbetert je nachtrust.
Natte ruimtes zijn je kelder, keuken, badkamer of toilet. In deze kamers bevindt zicht veel vochtige lucht, denk maar aan dampen die ontstaan door een hete douche of tijdens het koken.
Wat is het verschil tussen ventilatie en airco?
Een ventilatie is geen airco. Er bestaan systemen en uitbreidingen op installaties (zowel bestaande als nieuwe) waarbij de lucht van de ventilatie gekoeld kan ingeblazen worden. Dit is echter niet te vergelijken met een airco. Een D-systeem is wel voorzien van een bypass. Hier blaas je in de zomer, koelere nachtlucht rechtstreeks in de woning.
Krijg je een premie voor ventilatie?
Voor de installatie van een ventilatiesysteem bestaat geen afzonderlijke premie. De investering telt wel mee voor de totaalrenovatiebonus. Wie investeert in drie of meer energiebesparende maatregelen, komt in aanmerking. Hoe meer investeringen je combineert, hoe hoger je bonus wordt.
Welke ventilatie kies ik bij een renovatie?
Tijdens een renovatieproject, stellen we een uitgebreide studie op van je huidige situatie. Op basis van deze bevindingen, jouw budget en wooneisen, bepalen we welke ventilatie het meest geschikt is. Meestal is een decentraal systeem C of D de beste oplossing.
Kan ik mijn ventilatie ook zelf installeren?
Om een optimale werking van je ventilatie te garanderen, laat je het systeem best installeren door een professional zoals JV Technics. Zo voorkom je schade aan je unit of luchtkanalen. Bovendien ben je zeker dat je toestel zuinig werkt. Wij zorgen voor een juiste inregeling en bezorgen je de nodige certificaten.
Is het onderhoud van mijn ventilatiesysteem belangrijk?
Een goed onderhoud is van essentieel belang voor de levensduur en werking van je systeem. Laat je unit jaarlijks onderhouden door een expert. Vervang de filters van je ventilatie D minimaal 1 maal per maand.
Wat is de impact van ventilatie op mijn EPB?
Een meer energetisch systeem heeft een gunstiger effect op het E-peil van de woning. Zo wordt de mate van de warmteterugwinning uitgedrukt in een bepaald percentage. Hoe beter de gekozen unit scoort op het terugwinnen van de warmte, hoe gunstiger. Daarom scoort een systeem D vaak beter. Ook het verbruik van de unit speelt een rol. De juiste inregeling van je systeem zorgt voor een zuinige werking.
Droge ruimtes zijn je slaapkamer, woonkamer en bureau. Een optimaal en gezond binnenklimaat geeft je meer energie en verbetert je nachtrust.
Natte ruimtes zijn je kelder, keuken, badkamer of toilet. In deze kamers bevindt zicht veel vochtige lucht, denk maar aan dampen die ontstaan door een hete douche of tijdens het koken.