Ventilatiesysteem D
Op zoek naar de meest efficiënte en energiezuinige manier om lucht in je gebouw te laten circuleren? Dan kies je voor ventilatiesysteem D, ook wel balansventilatie genoemd. Een systeem D zorgt voor de mechanische aanvoer van verse lucht en de mechanische afvoer van vervuilde lucht. Beide stromen gaan over een warmtewisselaar om het grootste deel van jouw energie te recupereren.
JV Technics is gespecialiseerd in alle technieken die de energie-efficiëntie van je gebouw en de gezondheid van de bewoners verbeteren. Daar zijn ventilatiesystemen een belangrijk onderdeel van. Voor nieuwbouwprojecten is een ventilatiesysteem D vandaag de norm. Ontdek hieronder hoe wij hierin het verschil maken, of contacteer ons om samen jouw situatie te bekijken.
Wat is een ventilatiesysteem D?
Ventilatiesystemen worden onderverdeeld in vier categorieën:
- Ventilatiesysteem A gebruikt natuurlijke luchtaanvoer en natuurlijke luchtafvoer.
- Ventilatiesysteem B gebruikt mechanische luchtaanvoer en natuurlijke luchtafvoer.
- Ventilatiesysteem C gebruikt natuurlijke luchtaanvoer en mechanische luchtafvoer.
- Ventilatiesysteem D gebruikt mechanische luchtaanvoer en mechanische luchtafvoer.
Een mechanisch ventilatiesysteem bestaat uit een (de)centrale unit en een aantal ventilatiekanalen. Via die kanalen wordt verse lucht aangevoerd naar verblijfsruimtes zoals de woonkamer, het bureau en de slaapkamers en vervuilde lucht afgevoerd vanuit natte ruimtes zoals de keuken, de badkamer, de wasplaats en de toiletten.
De vier kruisende luchtstromen, die evenveel toevoer als afvoer voorzien, gaven ventilatiesysteem D de bijnaam balansventilatie. Een andere naam is ventilatiesysteem met warmterecuperatie. De lucht die wordt afgevoerd, is namelijk vervuild, maar ook verwarmd. Een warmtewisselaar in de ventilatie-unit recupereert die warmte en geeft hem door aan de aangevoerde verse lucht. In de zomer koelt je balansventilatie de aangevoerde buitenlucht dan weer af. Dat thermisch rendement wordt in een percentage uitgedrukt. Het beperkte energieverlies maakt een ventilatiesysteem D erg efficiënt.
Voordelen van ventilatiesysteem D
- volledig automatische werking
- geen tocht of geluidsoverlast van buitenaf door ventilatieroosters
- toegevoerde lucht wordt gefilterd, wat zorgt voor betere luchtkwaliteit
- energiezuinig dankzij de warmtewisselaar
- beste investering voor je EPB
Nadelen van ventilatiesysteem D
- moeilijker te integreren in renovaties, tenzij je er vanaf het begin rekening mee houdt
- duurder in aanschaf, maar verdient zichzelf dankzij de hoge energie-efficiëntie terug
- hoger stroomverbruik, dat dankzij de warmtewisselaar gecompenseerd wordt door de besparing op verwarming
Ventilatiesysteem D laten installeren
Een ventilatiesysteem werkt maar zo goed als de installatie het toelaat. En de installatie is maar zo goed als het ontwerp het toelaat. Ook een efficiënt onderhoud is enkel haalbaar bij correct ingetekende en geplaatste kanalen. Daarom staat JV Technics liefst zelf in voor elke stap van het plaatsen van een ventilatiesysteem D:
- Plaatsbezoek
- Vrijblijvende offerte
- Voorontwerp voor unit en leidingen
- Installatie
- Keuring (ventilatieverslaggeving van A tot Z)
De keuring van een balansventilatie is sinds 2016 verplicht. Concreet houdt het een controle van de luchtstroomdebieten, het thermische rendement en het verbruik in. Na de installatie zorgen we voor de inregeling van de ventilatie en voor de volledige keuring.
JV Technics installeert ventilatiesystemen D met geïsoleerde leidingen. Die zijn duurder, maar zo vermijd je gegarandeerd condensatieproblemen. Dankzij een droge sifon heb je geen last van onaangename geuren. En we bieden je de mogelijkheid om te kiezen voor ventielen die niet kunnen ontregelen, zoals bij eerdere generaties wel eens het geval was. Op die manier blijft je hele systeem efficiënt werken.
Ventilatiesysteem D bij een renovatie
Automatische mechanische ventilatie is mogelijk bij een renovatie, wanneer je snel genoeg een expert zoals JV Technics inschakelt. Oude gebouwen maken namelijk doorgaans gebruik van het systeem A, ze ventileren met andere woorden zichzelf.
Vandaag is renoveren synoniem voor BENOveren: je gebouw energiezuiniger maken door het te isoleren. Maar door alle kieren en spleten te dichten, zit je binnenlucht plots gevangen. Een efficiënt ventilatiesysteem is noodzakelijk om te beantwoorden aan de eisen op vlak van EnergiePrestatie en Binnenklimaat (EPB) die bij grote energetische renovaties verplicht zijn. Plan de installatie van je leidingen tijdig in, want na de renovatie wordt dat erg complex.
Bij een renovatie en in kleinere woningen is het soms aan te raden om te kiezen voor een [ventilatiesysteem C]. Maar geen twee gebouwen zijn hetzelfde. Doe daarom beroep op onze ervaring en krijg advies op maat voor jouw situatie.
Je ventilatiesysteem D onderhouden, zo doe je dat
Je ventilatiesysteem onderhouden is belangrijk om kosten door reparaties te vermijden en zeker te zijn van de beste luchtkwaliteit in je gebouw. Een systeem D maakt gebruik van filters om stof en pollen buiten te houden en ook de unit te beschermen. Zo creëer je een gezonder binnenklimaat. Daarnaast dienen de kanalen regelmatig gecontroleerd te worden.
- Reinig je filters maandelijks.
- Vervang je filters om de 9 à 12 maanden.
- Laat om de 5 à 10 jaar je kanalen reinigen door je ventilatie installateur.
Alles is uiteraard afhankelijk van je eigen levensstijl en leefomgeving.
Een professionele plaatser van een ventilatiesysteem D zorgt ervoor dat de ventilatiekanalen bereikbaar zijn om ze te controleren en proper te maken. Merk je dat je luchtkwaliteit daalt, of is het al even geleden dat je ventilatie geïnstalleerd werd? Contacteer ons voor een grondige check-up.
Hoeveel kost ventilatiesysteem D?
De kosten voor ventilatiesysteem D zijn afhankelijk van verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan de oppervlakte van je gebouw, hoeveel debiet nodig is, hoe eenvoudig of complex de installatie van de luchtkanalen is en welke materialen je verkiest. Besparen kan op veel manieren, maar dit gaat telkens ten koste van een goede uitvoering.
Een balansventilatie is een investering van enkele duizenden euro’s. Die verdien je deels terug, in de vorm van lagere energiekosten en vooral een gezonder binnenklimaat. Voer je nog twee of meer energiebesparende maatregelen uit, zoals verschillende soorten isolatie of de plaatsing van een warmtepomp, dan heb je recht op de Totaalrenovatiebonus van netbeheerder Fluvius.
Ventilatiesysteem D laten installeren door JV Technics
Mechanische ventilatie D is het meest efficiënte systeem op de markt. De mechanische aan- en afvoer van lucht zorgt voor een gezond binnenklimaat. Dankzij de warmtewisselaar gaat er bovendien erg weinig energie verloren. Doe beroep op JV Technics voor het plaatsen van ventilatiesysteem D en reken op een persoonlijke aanpak, een uitvoering op maat en het ontwerpen, installeren, inregelen en keuren van je ventilatie door één deskundige partij.