Ventilatiesysteem B
Eeuwenlang werden gebouwen op natuurlijke wijze geventileerd. Door kieren, ramen en deuren waaide frisse lucht binnen en verdween vervuilde lucht naar buiten. Efficiënt voor het ventileren, maar niet voor het verwarmen of afkoelen van je gebouw.
In de goed geïsoleerde gebouwen van vandaag is natuurlijke ventilatie, ofwel ventilatiesysteem A, niet meer mogelijk. Daarom verplicht de overheid het plaatsen van ventilatie bij nieuwbouw en grote renovaties.
Hiervoor heb je keuze uit verschillende systemen, maar niet uit een ventilatiesysteem B. Hoe werkt een systeem B dan, zijn er toch voordelen en waarom wordt het amper toegepast? Ontdek alle antwoorden hieronder. Zit je na het lezen toch nog met vragen, aarzel dan niet om JV Technics, jouw ventilatie-expert, te contacteren.
Hoe werkt een ventilatiesysteem B?
Ventilatiesystemen worden onderverdeeld in vier categorieën:
- Ventilatiesysteem A gebruikt natuurlijke luchtaanvoer en natuurlijke luchtafvoer.
- Ventilatiesysteem B gebruikt mechanische luchtaanvoer en natuurlijke luchtafvoer.
- Ventilatiesysteem C gebruikt natuurlijke luchtaanvoer en mechanische luchtafvoer.
- Ventilatiesysteem D gebruikt mechanische luchtaanvoer en mechanische luchtafvoer.
Een ventilatiesysteem B heeft dus een omgekeerde werking in vergelijking met een systeem C. De aanvoer van verse lucht van buitenaf gebeurt mechanisch. Een ventilator zuigt frisse lucht aan en blaast hem via kanalen in de droge ruimtes van je gebouw. Bij een woning zijn dat gangen, slaapkamers en de woonkamer. In vochtige ruimtes zoals de badkamer, de toiletten en de wasruimte verzamelt zich vervuilde lucht. Die vindt op natuurlijke wijze een weg naar buiten via afvoerroosters.
Voordelen van ventilatiesysteem B
Na een ventilatiesysteem A is een ventilatie type B in aankoop de meest voordelige manier om een gebouw te verluchten. De installatie is relatief eenvoudig, waardoor de investeringskosten betrekkelijk laag zijn.
Bovendien is een systeem B een oplossing wanneer er onvoldoende natuurlijke luchtstroom is voor een optimale ventilatie. Dat is bijvoorbeeld mogelijk het geval in ingesloten kantoorgebouwen of appartementen.
Nadelen van ventilatiesysteem B
Tegenover die beperkte voordelen staat één groot nadeel: een ventilatiesysteem B is alles behalve energie-efficiënt. De afvoerkanalen staan rechtstreeks in contact met de buitenlucht, waardoor je in de zomer extra moet afkoelen en vooral in de winter extra moet verwarmen. Daarnaast zijn de mechanische toevoer en de natuurlijke afvoer niet of nauwelijks op elkaar af te stemmen, wat verder zorgt voor energieverspilling.
Wanneer toch voor een ventilatiesysteem B kiezen?
De plaatsing van een ventilatie is verplicht om de wettelijke normen op vlak van EnergiePrestaties en Binnenklimaat (EPB-eisen) te halen. Maar om een interessant EnergiePrestatieCertificaat (EPC) in de wacht te slepen, is investeren in energie-efficiëntie cruciaal. En net op dat vlak scoort een ventilatiesysteem B slechte punten.
Daarom is een ventilatie type B enkel interessant wanneer je onvoldoende budget hebt voor een type D, maar de natuurlijke luchtstroom onvoldoende is voor een type C. De ventilator van een systeem B zorgt namelijk continu voor aanvoer van verse lucht.
Andere ventilatiesystemen dan type B
Een Ventilatiesysteem C is het omgekeerde van een systeem B: de aanvoer gebeurt natuurlijk via luchtroosters, de afvoer via een buizenstelsel en een ventilator. De installatie vraagt ongeveer evenveel werk en plaats als een type B, maar de energie-efficiëntie ligt wel heel wat hoger. Voor een renovatie met beperkt budget is dit de ideale ventilatie.
Een Ventilatiesysteem D werkt volledig mechanisch, met twee luchtstromen die in elkaar kruisen in de grote unit, die voorzien is van een warmtewisselaar. Een systeem D vraagt een serieuze investering en enig onderhoud, maar je bent wel zeker van optimale energie-efficiëntie en een continu veilig en comfortabel binnenklimaat. We raden deze optie dan ook steeds aan voor verregaande renovaties en voor nieuwbouwen.
Heb je (ver)bouwplannen en nood aan ventilatie? Contacteer JV Technics, jouw ventilatie-expert. Samen bekijken we jouw situatie, om tot de beste oplossing te komen.