Ventilatiesysteem C

De installatie van een ventilatiesysteem is verplicht bij nieuwbouwwoningen en bij grote energetische renovaties. Dat betekent vandaag meestal een keuze maken tussen een ventilatiesysteem C en D. Een systeem C maakt gebruik van natuurlijke aanvoer en mechanische afvoer van lucht. Het heeft een lagere investeringskost, neemt minder plaats in en vraagt minder onderhoud dan systeem D.

JV Technics is gespecialiseerd in alle technieken die de energie-efficiëntie van je gebouw en de gezondheid van de gebruikers verbeteren. Ventilatiesystemen zijn dan ook een belangrijk deel van ons aanbod. Heb je een beperkt budget of ga je renoveren? Dan is een ventilatiesysteem C de aangewezen keuze. Ontdek hieronder alle mogelijkheden, of contacteer ons om samen jouw situatie te bekijken.

Werking ventilatiesysteem C

Wat is een ventilatiesysteem C?

Ventilatiesystemen worden onderverdeeld in vier categorieën:

  • Ventilatiesysteem A gebruikt natuurlijke luchtaanvoer en natuurlijke luchtafvoer.
  • Ventilatiesysteem B gebruikt mechanische luchtaanvoer en natuurlijke luchtafvoer.
  • Ventilatiesysteem C gebruikt natuurlijke luchtaanvoer en mechanische luchtafvoer.
  • Ventilatiesysteem D gebruikt mechanische luchtaanvoer en mechanische luchtafvoer.

Een ventilatiesysteem C werkt omgekeerd in vergelijking met een systeem B. Bij een systeem C wordt zuivere lucht op natuurlijke wijze van buitenaf aangevoerd. Dat betekent concreet dat lucht binnenkomt via ventilatieroosters boven je ramen.

Daarnaast bestaat een systeem C uit ventilatieventielen, kanalen en een compacte unit. De ventielen bevinden zich in de zogenaamde ‘natte ruimtes’, waar de kans op vochtige, vervuilde lucht het grootst is. Denk bijvoorbeeld aan de badkamer, de keuken, de wasruimte en het toilet. Die ruimtes zijn via buizen verbonden met een unit met daarin een ventilator. Die zuigt de vervuilde lucht af naar buiten.

Verder heb je de mogelijk om afvoerventielen in de droge ruimtes te laten plaatsen. Dat heeft een positieve invloed op de EPB-berekening en is soms verplicht om aan het juiste E-peil te komen. Dat E-peil geeft aan hoe energiezuinig je gebouw is.

Ventilatiesysteem C of D?

Een ventilatiesysteem A wordt in goed geïsoleerde gebouwen niet meer toegepast, terwijl een systeem B dramatisch scoort op het vlak van energie-efficiëntie. Daarom beperkt de keuze voor nieuwe installaties zich doorgaans tot systeem C of D. Laat ons de voordelen en nadelen van een systeem C in vergelijking met een ventilatiesysteem D bekijken.

Voordelen van ventilatiesysteem C

  • Systeem C maakt gebruik van 1 ventilator en een kleiner buizenstelsel. Dat leidt tot een lagere investeringskost.
  • Bovendien vraagt ventilatiesysteem C minder werk en minder plaats om te installeren. De unit van een systeem D heeft het formaat van een wasmachine, die van een systeem C van twee schoendozen naast elkaar. Dat maakt het beter geschikt voor renovaties.
  • Systeem C heeft een lager verbruik dan systeem D, maar door het gebrek aan warmterecuperatie zijn je stookkosten wel hoger.

Nadelen van ventilatiesysteem C

  • De luchttoevoer gebeurt ongefilterd, waardoor ook stof, vervuiling en pollen mee binnen komen.
  • De natuurlijke luchttoevoer houdt een verhoogd risico op hinderlijke geluiden en storende tocht in.
  • Het is niet mogelijk de temperatuur van de aangevoerde lucht aan te passen: in de zomer haal je warmte binnen, in de winter koude.
Plaatsing Ventilatiesysteem

Vraaggestuurd ventilatiesysteem C+

In woningen plaatsen we doorgaans een ventilatiesysteem C+, dat vraaggestuurd werkt. Sensoren monitoren de luchtkwaliteit op ieder ventiel en dus in iedere ruimte apart, door de luchtvochtigheid, de koolstofdioxide (CO2) en/of de vluchtige organische componenten (VOC) te meten. Een afzonderlijke klep aan het begin van het kanaal regelt de hoeveelheid afgevoerde lucht.

Indien nodig zorgen de ventielen ervoor dat het debiet van de ventilatie automatisch verhoogt. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer je net een uitgebreide douche genomen hebt, of wanneer er meer mensen in je huis aanwezig zijn.

Met een systeem C+ is het mogelijk op elk afzonderlijk kanaal het debiet te verhogen, terwijl bij een systeem D alle kanalen en ventielen samenkomen aan de unit. Een vervuiling in één ruimte zorgt er dan voor dat de volledige installatie hoger schakelt. Uiteraard wordt het daaruit volgende hogere energieverbruik ruimschoots gecompenseerd door de warmtewisselaar.

Ventilatiesysteem C laten installeren

Voor de optimale werking én efficiënt onderhoud is de perfecte installatie van je ventilatie cruciaal. Daarvoor is heel wat kennis en ervaring nodig. Probeer daarom liever niet zelf aan de slag te gaan, maar schakel een deskundige ventilatie installateur zoals JV Technics in.

JV Technics verzorgt elke stap van het laten plaatsen van een ventilatiesysteem C:

  1. Plaatsbezoek
  2. Vrijblijvende offerte
  3. Voorontwerp voor unit en leidingen
  4. Installatie
  5. Keuring van A tot Z

Sinds 2016 is de keuring van je ventilatiesysteem verplicht. Concreet houdt dat een controle van de debieten, de toevoer- (RTO), afvoer- (RAO) en doorstroomopeningen (DO), het elektrisch verbruik en het opgenomen vermogen in. Na de installatie van je systeem C zorgen we voor de inregeling van de ventilatie én voor de volledige keuring. Daarvoor hoef je dus niet op een derde partij te wachten.

Ventilatie laten installeren
Ventilatierooster

Ventilatiesysteem C bij een renovatie

Dankzij de lagere investeringskosten en de beperktere plaats die nodig is, is een systeem C de perfecte keuze voor een renovatie. Een systeem A is geen optie in een goed geïsoleerd gebouw en een systeem B is geen optie wanneer je je energiekosten binnen de perken probeert te houden. Op vlak van EPB mogen deze laatste twee ook niet meer geplaatst worden.

Onze experttip: houd in je planning vanaf het begin rekening met je ventilatie. Het is veel eenvoudiger de kanalen te plaatsen in de loop van de werken dan achteraf. Heb je toch een ruim budget en de mogelijkheden voor een grotere installatie en is enkel de beste luchtkwaliteit goed genoeg? Kies dan voor een ventilatiesysteem D. Bij twijfel neem je best contact op met JV Technics om te genieten van persoonlijk advies op maat.

Zo onderhoud je je ventilatiesysteem C

Kosten vermijden en blijvend genieten van optimale luchtkwaliteit, daarvoor is je ventilatiesysteem onderhouden essentieel. Een van de grote voordelen van een systeem C is dat het onderhoud heel wat minder tijdrovend is dan bij een systeem D. Bij gebrek aan filters hoef je die niet te reinigen en niet te vervangen. De ventielen voor de luchtafzuiging en de raamroosters voor de luchttoevoer maak je wel zelf schoon.

Voor het onderhoud van de ventilator en de kanalen doe je best beroep op een ervaren vakman. De installateur van je een ventilatiesysteem C weet perfect waar je leidingen lopen. Merk je dat je luchtkwaliteit daalt, of is het al even geleden dat je ventilatie geïnstalleerd werd? Contacteer ons voor een grondige check-up.

Hoeveel kost een ventilatiesysteem C?

De totale prijs voor de installatie van een ventilatiesysteem C is afhankelijk van verschillende factoren. Houd bijvoorbeeld rekening met welke materialen je verkiest, hoeveel debiet je wenst, hoe eenvoudig of complex de installatie is en hoe groot je gebouw is. Voer je naast het plaatsen van een ventilatie nog twee of meer energiebesparende maatregelen uit, zoals het aanbrengen van isolatie of de plaatsing van een warmtepomp, dan heb je vaak recht op premies.

Prijs Ventilatie C
Ventilatie laten plaatsen

Ventilatiesysteem C laten installeren door JV Technics

Ventilatie type C is de aangewezen optie om een optimaal binnenklimaat te creëren wanneer je een beperkt budget of beperkt plaats hebt, bijvoorbeeld in een nieuwbouwappartement of bij de renovatie van een woning. Beslis steeds in overleg met je EPB-verslaggever of een systeem C+ volstaat. JV Technics is gespecialiseerd in het installeren van ventilatiesysteem C. Doe beroep op ons en reken op een persoonlijke aanpak, een uitvoering op maat, en het ontwerpen, installeren, inregelen en keuren van je ventilatie door één deskundige partij.